Farkasok Világa!
Menü

>> Főmenü
Minden, ami az oldallal kapcsolatos
>> A farkas
Néhány alap információ, amiket tudni érdemes
>> Vérfarkas
Ha szeretnél róluk többet megtudni
>> Érdekességek
Cikkek, sztorik, amik érdekelhetnek
>> Állatvédelem
Ami mindenképp figyelmet érdemel!
>> Extrák
Egy kis szórakozás, persze farkasokkal :)
>> Letöltések
Töltögess kedvedre farkasos dolgokat!:)
>> A szerk.
Személyes részleg, a saját dolgaim vannak itt

Gyorslinkek
Haza : Vk : Pk : Rk
Kérdezz! : FórumRengeteg munka van az oldalban, saját írásaimra fenntartom a szerzői jogot, minden más pedig forrásmegjelöléssel kerül fel! Az ötletek másolását is mellőzzük, kérlek...

 
Adatok

Linkelj!:)
Szerkesztő: Lin
Design by: Lin
Téma: farkasok, állatvédelem
Az oldalért köszönet:
Mia
Nyitás: 2009.03.04. (lapunk.hu-n)
Zárás: 2010.11.04.
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox

Töltsd le a Firefoxot!

Online látogatók:

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Csere-bere

Többi oldalam:

RockerWolf
Tolvajok ellen!

V.I.P.

Elit
"Aranyfarkasok"


Képre vár: Nightly Wolves
20/5 szabad
Lekerültél?

Affi
"Ezüstfarkasok"

40/2 szabad
Lekerültél?

Csak színvonalas, tartalmas oldalakkal cserélek, az elitek még nagyobb mércét ütnek meg. Nyugodtan jelentkezz akár elitbe, akár affiba, de ne sértődj meg, ha nem kerülsz ki!:/
>>Bővebben<<

 
V.A.J.

Jelenleg nem veszek részt versenyeken.

 
Hirdetés

Ha szeretnél hirdetni, küldj nekem e-mailt a linwolf@citromail.hu címre, vagy írj itt az oldalon, és kiteszem a hirdetésed!
Csak állatokkal kapcsolatos hirdetéseket teszek ki (pl. elveszett, talált, örökbefogadható állatok stb.). Teljesen ingyen, tehát nem kell cserébe engem reklámoznod vagy kreditet fizetned.

 

 

Farkasos kifejezések, szólások

Van egy pár közmondás, kifejezés, ami farkasokkal kapcsolatos. Itt nem csak felsorolom ezeket, de egy kis magyarázatot, "elemzést" is írok róluk, ha esetleg nem értettétek volna őket eddig.:)
Akkor hát lássuk!

 

--------------------------------------------------------

 

 

Farkasordító hideg

Sokszor használjuk a "farkasordító hideg" kifejezést, ha repkednek a mínuszok.:D De vajon miért mondjuk ezt, és a farkas miért ordít, ha hideg van?
Ha arra tippelne valaki, hogy a farkasok azért üvöltenek, mert fáznak, akkor elárulom, hogy nem.:) Vastag, tömött bundájuknak köszönhetően remekül bírják a hideget, még a -70°C-t is képesek elviselni.:) Gondoljunk csak bele, hogy a farkas az északi, hideg területeken él nagy számban.;) Hát akkor meg honnan a kifejezés?
Valószínűleg onnan, hogy télen a farkasok zsákmányállatai vándorolnak, így ezeknek a ragadozóknak kevesebb a táplálékuk. Azért, hogy vadászhassanak, nagyobb területet kell bejárniuk, hogy egy-egy állat nyomára bukkanjanak, szét kell széledniük, eközben pedig kommunikálni egymással, illetve a többi falkával. Vonyításokkal tartják fent a kapcsolatot, és jelzik az idegen farkasoknak, hogy ezen a területen ők vadásznak, menjenek innen. Az emberek mindebből csak annyit érzékeltek, hogy télen, a hidegben farkasok vonyítása hasít bele a tájba. Akkoriban, mikor ezek a kifejezések szárnyra kaptak, még nem tudtak olyan sokat a farkasokról, mint manapság. Lehet, hogy nem voltak tisztában azzal, miért vonyítanak a farkasok. A régi emberek a hideget egybekapcsolták a farkasüvöltéssel, így születhetett meg a "farkasordító hideg".:)

 

--------------------------

 

Farkasszemet néz

A kifejezés valójában szinonimája a fenyeget szónak. Annyit jelent: mereven, ellenségesen nézik egymást. Van egy ilyen játék is, mikor két ember farkasszemet néz egymással, azaz nem szabad pislogniuk.:)
Egy személyes véleményt fűznék ehhez.:) Tudjuk azt, hogy a farkasok, ha lehetséges, kerülik a harcot, és először csak próbálják egymást megfélemlíteni, hogy a gyengébb már ekkor feladja. Ahhoz pedig, hogy erélyesen tudjanak "egymásra ijeszteni", mutatniuk kell saját erejüket, fennsőbbrendűségüket. Itt jegyzem meg, hogy a farkasoknál a falkavezér szeméből a gyengébbek hamarabb elkapják pillantásukat. A kutyák nevelésében is alkalmazzák ezt, ha a kutyusunk szemébe nézünk, várjuk meg, hogy ő fordítsa el elsőként a fejét, nehogy azt higgye, ő a főnök. Visszatérve a farkasokra, ezért gondolom, hogy így próbálják fitogtatni, ők mennyivel jobbak a másiknál. A másik elméletem az, hogy egy pillanatra sem akarják elveszteni a szemkontaktust egymással, nehogy az ellenfél váratlanul nekik ugorhasson. Szerintem ezt a kifejezést ehhez lehet kapcsolni.:D
Nem bírtam megállni, hogy ne idézzek itt egyik kedvenc könyvemből, Farley Mowat Ne féljünk a farkastól! című művéből, hiszen teljesen ide vág a kis részlet.;)
"Határozottan ideges lettem, mert farkasszemet nézni egyébként is utálok, ráadásul ezúttal valóságos bajnokra akadtam: sárga szeme láthatólag annál vészjósóbban villogott, minél szúrósabban próbáltam belenézni."


 

--------------------------

 

Éhes, mint a farkas

Elég gyakori kifejezés.:) Ezen nem kell sok mindent magyarázni, a farkasoknak tényleg jó étvágyuk van.^^" Egyszerre akár 10 kg húst is képesek befalni.:D
Érdekességképp megemlítem, hogy egy farkaséhség nevű betegség is létezik, ami csillapíthatatlan étvággyal jár.

 

--------------------------

 

Ember embernek farkasa

Ezt a mondást akkor használjuk, ha az emberek kegyetlenek, durvák, nincsenek tekintettel egymásra. Nem is csoda, hogy ezt épp farkassal érzékeltetik... Mint azt már az oldalon kifejtettem pár helyen, az emberek félnek a farkasoktól. Gonosznak, pusztítónak tartják őket, rengeteg negatív dolog szimbólumai.
Ez egyébként egy Plautus-tól (ókori római színműíró) elterjedt szállóige, latinul így hangzik: Homo homini lupus est.

 

--------------------------

 

Báránybőrbe bújt farkas

Úgy is ismert, hogy emberbőrbe bújt farkas. Alattomos, megbízhatatlan emberekre szokás ezt mondani. Természetesen ez a mondás is az emberek és farkasok nem épp pozitív kapcsolatára utal.xD A bárányt a jóság, szelídség, jámborság szimbólumának tartják, vele ellentétben a farkas az aljasság, gonoszság stb. jelképe. Az alattomos embert, aki nyájas, megpróbál mások bizalmába férkőzni, majd ezután elárulja az illetőt, ezzel a mondással jellemzik. Mintha kedves kis bárányból gonosz farkassá vált volna hirtelen.

 

--------------------------

 

Farkast emlegetnek, a kertek alatt jár

Őszintén szólva, sokáig halvány lila gőzöm nem volt róla, hogy mit jelent ez a mondat.xD Aztán pedig leesett, és nagyot koppant.xD
Régen az emberek rettegtek a farkasoktól, méghozzá annyira, hogy a nevüket sem merték kimondani. Azt hitték, hogy ha emlegetik a farkast, akkor meg fogja őket látogatni. Ha ez bekövetkezik, akkor ugyebár az a gonosz, mindenre elszánt vadállat (:D ez persze nem igaz) megdézsmálja az emberek állatait, esetleg őket is megöli.:) Ezekből az időkből maradt fent a mondás, ma olyasmit jelenthet, hogy "ne fesd az ördögöt a falra", vagyis ne emlegessük a rossz dolgokat, mert a végén még bekövetkeznek.:)

 

--------------------------

 

Farkast kiált

Biztosan mindenki ismeri a mesét a pásztorfiúról, aki farkast kiáltott. Unatkozott, azt hazudta, hogy farkas támadta meg a nyáját, az emberek a segítségére siettek, de semmi sem volt ott. Ezt többször is megismételte a hazug gyerek, míg egyszer valóban megjelent a farkas az állatok körül. Ekkor már hiába kiáltott segítségért, a falusiak azt hitték, megint csak szórakozik velük, és nem törődtek vele.
Ebből a kis meséből vált mondássá a farkast kiált kifejezés. Ha valaki sokszor ugratja a körülötte lévőket, hazudik, azt mondjuk, farkast kiált, vagy úgy fog járni, mint a fiú, aki farkast kiáltott. Vagyis ha tényleg igazat mond, senki sem fog hinni neki. A mese a becsületre tanítja a gyerekeket.

 

--------------------------

 

Farkas a szőrét váltja bár, de a szokását nem

Ezt a mondást a törököktől vettük át. Annyit jelent, hogy a dolgok külsőleg változnak, de belül ugyan olyanok maradnak. Ne higgyünk a rossz embernek, ha azt hisszük, megváltozott, mert talán ez csak látszat.

/Ebben nem vagyok 100%-ig biztos./

 

--------------------------

 

Farkasra bízta a birkát

Ennek a mondásnak a másik változata elterjedtebb, ami úgy hangzik, hogy kecskére bízta a káposztát. Azt jelenti, hogy az ember olyan illetőre hagy valamit, akinek fáj a foga az adott dologra, és nem szabadna bízni benne.

 

--------------------------

 

Farkasnak farkas a kölyke

Úgy is szokták mondani, hogy nem esik messze az alma a fájától. A gyerek olyan lesz, mint a szülei, hasonlít rájuk jellemileg is.

 

--------------------------

 

Nehéz a bárányt a farkassal összebékíteni

Ez a mondás annyit tesz, hogy két ellentétet nehéz megbarátkoztatni egymással. A farkasok és a birkák mindig is tűz és víz voltak, ezért velük fejezik ki ezt.:)

 

--------------------------

 

Sok bárányt elhord addig a farkas

Ha valami sokára fog bekövetkezni, sok dolog megtörténik még addig, akkor használjuk ezt a szólást.

 

--------------------------

 

Egyszer ment ki az erdőbe, akkor is megette a farkas

A változatosság kedvéért (xD) itt is a farkasról való negatív gondolatok hozták létre a mondást. Azt jelenti, hogy az illető egyszer mert belevágni valamibe, de akkor is pórul járt. Egyébként a farkas nem eszik embert, de régen azt hitték (sajnos egyesek még ma is), hogy igen.:)

 

--------------------------

 

Az alábbiakról pedig, szánom-bánom, de nem tudtam mit írni, ugyanis mindenhol csak megemlítve voltak, példa vagy jelentés sehol... Baromságot meg nem akarok írni, mert lehet, hogy teljesen félreértelmezem őket.xD Így hát csak felsorolom ezeket, annyit elárulok, hogy sokat a törököktől vettünk át.:)

Megszámlált juhot farkas nem esz meg.

Farkas a ködös időt kedveli.

Kivénhedt farkas ebek csúfsága.

Farkas asztaláról varjúnak is pottyan.

Farkas szájából csont el nem vehető.

Pásztor nélkül a juhot elkapja a farkas.

Döglött szamár nem fél a farkastól.

A nyájtól elmaradt juhot széttépi a farkas.

Nem eszi meg a farkas a telet. (Kutyával is ismert.)

 

--------------------------

 

Nos, mivel ez itt mind az én irományom, elképzelhető, hogy valamit rosszul értelmeztem belőlük, és nem jól írtam le. Ha van ilyen, akkor elnézést kérek érte. Aki észrevesz ilyesmit, és tutira tudja, hogy mit jelent, annak nagyon megköszönném, ha elmondaná nekem.:)

 

 

Saját írás, kérlek
NE LOPJ!
Köszönöm.
ˆ linwolf.gportal.hu

 

Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~